1 600 miljarder skäl

2017 gjorde SWECO en utredning på uppdrag av Skellefteå Energi för att kartlägga möjligheterna till att ställa om den svenska energiproduktionen till 100% förnybart. Den goda nyheten är att det är fullt möjligt, om man väljer att bortse från ett antal högst triviala (obs! ironi) saker som exempelvis svängmassa och redundant baskraft. Den dåliga är att det kommer innebära en 100-procentig höjning av elpriset samt en liten nätt nota för skattebetalarna på ca 1 600 miljarder kronor i 2017 års penningvärde. Men 1 600 miljarder är det mycket pengar?

Nja, det beror naturligtvis hur man räknar. Men bara för att få en uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om så använder BW inkomstskatten som jämförelse. I Sverige betalas varje år ca 650 miljarder i direkt inkomstskatt om året. Det innebär alltså att ca 3 års inkomstskatteintäkter (strunta i allting annat i samhället som också ska fungera), eller ca 100 miljarder om året fram till 2040 ska läggas på en grön omställning som inte behövs och som inte genererar minskade globala CO2-utsläpp.

Men Skellefteå Energi struntar i att det här kostar pengar. På deras hemsida menar man att omställningen kommer att generera intäkter på ca 6 000 miljarder kronor. Det låter väl positivt? Intäkterna är ju högre än kostnaderna! Ja, för företagen. Inte för Herr och Fru Skattebetalare. Ca 3 000 miljarder av intäkterna handlar om intäkter relaterade till skatt, moms och höjda elpriser. Den andra hälften (3 000 mdr) är en luftslottsberäkning med massa odefinierade spin-off effekter som överhuvudtaget inte kan ledas i bevis.

Så, skattebetalare: Ställ dig själv frågan: Varför i hela friden ska jag betala för det här när det enda jag får är högre kostnader och ett instabilt elnät när Sveriges energimix redan är optimal med utgångspunkt i de svenska förutsättningarna för elproduktion? Svaret är enkelt: Det ska du inte. Det här är lurendrejeri på högsta nivå och du som skattebetalare är den stora förloraren i det här pyramidspelet. Så nöj dig inte med det här, utan protestera!

/BW

Läs gärna mina argument för kärnkraft. Du hittar dem här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s