Ansvarsfrågan är redan avgjord

Vem är ansvarig för att Covid-19 går som en farsot genom det svenska samhället? Vem är ansvarig för att det inte finns nog med skyddsmateriel för sjukvårdspersonalen? Vems är ansvaret för att det inte finns tillräckligt med respiratorer? Vem är ansvarig för att det inte finns tillräckligt med IVA-platser?

Statsminister Stefan Lövén menar att det inte är läge just nu för att diskutera vem som är ansvarig. Det är inte så konstigt att han inte vill det. Det är nämligen han som är ansvarig. Staten är den som inte har gjort sitt jobb. Staten har misslyckats med sin enda egentliga uppgift: Att skydda sina medborgare. I världens hårdast beskattade land har staten misslyckats. Och den enda anledningen till att staten har misslyckats är att den har prioriterat annat än sina kärnuppgifter. Staten har prioriterat symbolpolitik. Bidrag till elcyklar. Skatt på plastpåsar. Bidrag till solceller. Bidrag till föreningar som rekryterar ISIS-krigare.

Milton Friedman sa att ”man kan inte både ha ett välfärdssamhälle och generös invandringspolitik”. Det har han rätt i. Staten har prioriterat den grandiosa självbilden av ”Sverige som den humanitära stormakten” istället för att lägga intäkterna från den skyhöga skattesatsen på att skydda sin befolkning. Genusutbildning istället för beredskapslager. Kultursatsningar i förorten istället för poliser. HBTQ-certifiering istället för IVA-platser. Knytblusar istället för skyddsförkläden till vårdpersonalen.

Så när Coronakrisen blåst över (om den nu kommer att göra det) så utkräv ansvar. Och det är huvud inom staten i form av regering och myndigheter som ska rulla. Staten behöver reformeras och minskas ner. Staten behöver styras om till att bara syssla med sina kärnuppgifter. Bort med alla myndigheter som inte har en funktion som bidrar till det som staten egentligen ska syssla med. Det skulle ge dubbelt så bra skydd till halva skattekostnaden.

Tvivla aldrig på vem som är skyldig. Den skyldige sitter i tv och säger att du ska lita på honom. Den skyldige heter Stefan Lövén, även om ingen politiker som verkat under de senaste 20 åren är oskyldig. Men ingen är lika skyldig som socialdemokratin.

/BW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s