En svensk som inte tiger

Aron Flams ”Det här är en svensk tiger” som Beredskapsmuseet vill att du inte ska uppfatta som satir utan som ett upphovsrättsbrott…

Den svenske komikern, författaren, vivören, lebemannen, skådespelaren, provokatören, universalsnillet, och satirikern Aron Flam är stämd för att ha brutit mot upphovsrätten. Att starta en rättslig process mot Flam för hans bok ”det här är en svensk tiger” borde ta priset för årets mest bortkastade skattepeng. Likväl har Beredskapsmuseet i Djuramossa stämt honom för upphovsrättsbrott för sitt bokomslag. Beredskapsmuseet, som uppenbarligen vaktar sin tiger som en om de var en skadeskjuten lejonhona, har inte bara gett sig på Aron Flam utan passade på att även protestera när Region Skåne försökte mota Covid-19 genom sin tvätta händerna-kampanj ”En svensk tvättbjörn”. Region Skåne fegade ur, de hade utan tvekan vunnit den striden, men eftersom kampen mot Corona var viktigare en svensk upphovsrättslagstiftning så valde man den enkla lösningen.

Men Aron Flam tänker inte ge sig som tur är. För det är inte bara det att Flam har rätt, det luktar dessutom skit om förundersökningen. Den är inte färdigställd ännu men av det lilla som framkommit är det uppenbart att upphovsrättsbrott är ett svepskäl för att tysta Flam och hans angrepp på sossarnas samröre med, inte bara nazisterna, utan med diverse ljusskygga organisationer som inte har ett dugg med demokrati att göra. Att åklagarmyndigheten och polisen inte avskriver anmälan kan bara bero på två saker: Antingen har de för lite att göra eller så finns det en dold politisk påtryckning (vilket inte torde vara helt osannolikt med tanke på kopplingarna till advokatnätverken Ruben och Hilda där flera namnkunniga sossar är medlemmar).

Så varför skriver jag det här? För att Flam är oskyldig. För att yttrandefrihet är viktigt. För att Flam är så fruktansvärt obekväm att sossarna känner sig nödgade att försöka stoppa boken. Så vad kan du göra?

Börja med att beställ en bok. Jag har en och ser fram emot den dag då snuten knackar på dörren för att beslagta mitt exemplar (något som Beredskapsmuseets juridiska ombud begärt). Passa även på att bojkotta Beredskapsmuseet. De stolpskotten borde inte ha en enda betalande kund. En svensk tiger är en sak, men att kräva att någon ska hålla käften om en synnerligen obehaglig sanning är en helt annan. Och det är tur att det finns människor som Aron Flam, som vägrar att hålla käften. Kudos till honom.

/BW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s